Gróf Apponyi Albert Poliklinika (ma: Szövetség Utcai Kórház)

Budapest VII. ker., Szövetség utca 14-16.

A gróf Apponyi Albert Poliklinika (ma Szövetség utcai kórház) épülete. VII., Szövetség u. 14-16.

A gróf Apponyi Albert Poliklinika (ma Szövetség utcai kórház) épülete. VII., Szövetség u. 14-16.

A gróf Apponyi Albert Poliklinika (ma Szövetség utcai kórház) épülete. VII., Szövetség u. 14-16.

A hely jelentősége

Ranschburg 1916-tól az Apponyi-poliklinika Ideg és Elmeosztályának ideggyógyász főorvosa. ingyen látta el a rászorulókat 1943-ban. Korabeli kiemelkedő jelentőségét méltatja dr. Pisztora (Pisztora 1993: 266). A törvény ebben az évben azonban megtiltja a zsidó orvosok alkalmazását, így RP. már semmi- féle jogcímen sem folytathatja kutatómunkáját a Poliklinikán

Ranschburg Pál itt hozta létre harmadik laboratóriumát, ahol fizetett állásokban orvosi munkát végzett többek között Kaufmann Irén, Krausz Sára, György Júlia, Frankl Samu. Velük dolgozik Weisz Alfonzné doktornő is, báró Hercog Mór elsőszülött gyermeke, Weisz Manfréd iparbáró fiának, Alfonznak a felesége, aki Ranschburg irányításával ikerkutatásokkal foglalkozott.

A hely története

1882-ben született meg az a döntés, hogy az egyetemi klinikákon felnőtt kiváló orvosoknak működési teret kell biztosítani. Emiatt “Budapesti Általános Rendelő Gyógyintézet” megnyitását határozta el hét egyetemi magántanár és 1904-ben megvették a Szövetség utca 14. sz. alatti telket, ambulatórium építése céljából. 1907-ben I. Ferenc József jelenlétében történt meg a Szövetség utcai részleg megnyitása, amely 1921-ben felvette a „gróf Apponyi Albert Poliklinika” nevet. A főorvosok között több jelentős tudós volt (Germán Tibor, Lobmayer Géza, Petényi Géza, Török Lajos, Ranschburg Pál), akik a gyógyítás mellett az intézmény tantermében előadásokat tartottak orvostanhallgatók részére.

Források

Ranschburg, Ágnes Hildegard (2013). Elismerések és előítéletek kereszttüzében: Ranschburg Pál életútja a családi dokumentumok tükrében. In: Lányi G. (szerk.) Ranschburg Pál és a magyar pszichológia kezdetei. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó, 113-144.

 

Utcák, házak, terek. https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/2016/09/05/szovetseg_utca_14_16_korhaz