Pannónia Szálló

Budapest, VII. ker., Rákóczi út 5.

A Pannónia Szálloda épülete (Rákóczi út 5.)

Napjainkban így fest

A Pannónia Szálloda épülete (Rákóczi út 5.)

Napjainkban így fest

A hely jelentősége

A hotel pincéjében bujtatták Ranschburg Pált és feleségét a deportálás elől,  a hotelt vezető Pelczmanné Glück Maca, egykori betege segítségével. A nyilas hatalomátvétellel 1944 október 16-án megkezdődtek a zsidók elleni atrocitások. A kormány október 17-én rendelkezett arról, hogy az addig a zsidótörvények alól mentesített 8000 ember számát csökkentsék tizedére, a többieket pedig vigyék a téglagyári gyűjtőtáborba. A deportálandó „nem őskeresztény” zsidó orvosok listáját már az ország 1941-es hadbalépésekor benyújtotta a Kormánynak a Magyar Orvosok Nemzeti Egyesülete  (MONE). 

Az 1944 március 19-i német megszállás után az orvosi kamara elnöke kérvénnyel fordult a belügyminisztériumhoz, hogy az addig megkímélt, polgári munkaszolgálatban alkalmazott zsidó orvosokat mielőbb deportálják. Ennek az akciónak a háború után végzett becslések szerint mintegy 2500-an estek áldozatul, az ország zsidó orvosainak több mint a fele. Ranschburg Pál novemberben, barátai ismétlődő figyelmeztetései nyomán elfogadta a felajánlott menedékhelyet a Pannónia Szálló pincéjében. Itt feleségével együtt vérhasban megbetegedett, orvosi ellátásban nem részesülhetett.  Egy héttel Budapest felszabadulása előtt, 1945. január 12-én halt meg a szálló pincéjében.

A hely története

A Pannónia szálló története 1867-ig nyúlik vissza, amikor is egy háromemeletes körfolyosós lakóházi egységgel is hotelt épült itt, ahol egy nívós kávéház, nyári mulató és egy istálló is helyt kapott. Ebbe kávéházába jártak a szomszédos, (mai Bródy Sándor utcai) Nemzetgyűlés neves politikusai és a Kerepesi (ma Rákóczi) úti Nemzeti Színház színészei és más írók, ismert emberek (pl. Bródy Sándor, Csiky Gergely, Féja Géza, Heltai Jenő, Illyés Gyula, Mikszáth Kálmán, Podmaniczky Frigyes, Reviczky Gyula, Szigligeti Ede). A szálloda teraszán működött minden esztendő virágvasárnapján a híres színészvásár: innen szerződtették az új társulati tagokat a vidéki színigazgatók.1941-ben Glück Frigyes lánya, özvegy Pelzmann-né Glück Mici 12 új fürdőszobát létesített, a telefonos szobák számát is megszaporította. A Pannónia Hotelt 1947-ben foglalta el az állam, hogy részben itt alakítsák ki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Bolyai János Kollégiumát.

Források

Paksa Rudolf: Szálasi Ferenc és a hungarizmus, Jaffa Kiadó, Budapest, 2013

Ranschburg, Ágnes Hildegard (2014 november 29). Történelmi üvegcserepek. Ranschburg rabbi léptei nyomán. Liget Műhely. https://ligetmuhely.com/liget/tortenelmi-uvegcserepek/

Urbface, http://urbface.com/index.html