Magyar Pszichológiatörténet Digitális Múzeum és Archívum
rólunk

“Jobban tudod, merre mész, ha tudod, honnan jöttél.” – Ismeretlen szerző

A Magyar Pszichológiatörténet Digitális Múzeum és Archívum küldetése,  hogy széles körben, rendszerezett formában megismerhetővé és hozzáférhetővé tegye a magyar pszichológia kiemelkedő alakjainak munkásságát és a magyar pszichológiatörténet fontosabb fejezeteit.

Az oldal alapító-szerkesztője Dr. Szokolszky Ágnes (Szegedi Tudományegyetem, Pszichológiai Intézet). A fejlesztés diákok és érdeklődő kollégák részvételével folyó nyitott, kollektív tevékenység. Az oldal létrehozását az Információs és Technológiai Minisztérium támogatása tette lehetővé, a „Ranschburg Pál 2020” emlékév keretében.

A magyar pszichológiatörténet emblematikus színhelye: ma is álló saroképület (Budapest, VII. ker. Festetich és Mosonyi utca), ahol a Ranschburg Pál által létrehozott Magyar Királyi Gyógypedagógiai és Pszichológiai Laboratórium működött

Bővebben

BŐVEBBEN A WEBOLDALRÓL

 

A Szegedi Egyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézetében sok éve tanítom a pszichológiatörténet tárgyat. Arra törekszem, hogy diákjaim széles társadalmi – történeti összefüggésrendszerbe ágyazottan ismerkedjenek meg a pszichológia történetével. Kiemelten fontosnak tartom a magyar pszichológia történetének megismertetését. Néhány külföldi példa alapján fogalmazódott meg bennem egy digitális múzeum létrehozásának a terve.

Ez a weboldal a magyar pszichológiatörténet megismertetését, népszerűsítését tekinti feladatának itthon és külföldön. Az oldal terjeszteni kívánja azt a felismerést, hogy a magyar pszichológia története távolról sem érdektelen, száraz szakmai anyag. A pszichológia története összefonódik a magyar történelem viharaival, a két világháború közötti és az azt követő évtizedek politika-, társadalom és gondolkodástörténetével. A jelentősebb pszichológusok sorsa tele van történelmünk megrázkódtatásaiból fakadó emberi drámákkal.

A pszichológiatörténet alaposabb ismerete a szakmai identitást és a kontextuális megértést erősítő tényező lehet az újabb pszichológus generációk számára. A weboldal támogatja a szórakozva tanulást, és szolgálja a rendszerezett, több szintű megismerést a szakmai és az általános érdeklődők számára. A fejlesztés folyamatos, kollektív tevékenyég, amely diákok és kollégák bevonásával történik.

 

Dr. Szokolszky Ágnes
alapító-szerkesztő
2021.06.01.

Kapcsolat

Az oldal véleményezésében részt vettek

Ádám Enikő, Andriska Zsófia, Bagóczki Ramóna, Balázs Csaba, Bálint Beáta, Barna Regina, Beálló Vera, Beke Virág, Bittó Anna, Bobor Rebeka, Bohár Zsófia, Bozsó Lilla, Bozsó Lilla, Csók Tünde, Csontos Tímes, Egyed László, Fábián Anita, Fehér Zsóka, Fehérváry Gabriella, Fercsák Norbert, Fulai Viktória, Gueth Eszter, Huszár Mária, Jeremiás Donát, Juhász-Harsányi Bettina, Juhász-Nagy Márk, Kácán Balázs, Kalmár Orsolya, Király Emese, Kis Krisztina Virág, Kónya Laura, Korosa Györgyi, Mag Adrienn, Márton Emese, Mihály Nikoletta, Molnár Gabriella, Nagy Ágnes, Nagy Barbara, Norina Gábor, Nyári Barbara, Ódor Evelin, Palágyi Franciska, Palotás Dóra, Pálvölgyi Eszter, Pátyerkó Natália, Racskai Ágnes, Rovó Zsanett, Sági Ádám, Sándor Judit, Sass Petra, Steiner Mónika, Szabó Vanda, Szigetvári Krisztina, Tóth Enikő, Tóth Orsolya, Török Ábrahám, Zele-Csúzy Edina

Az anyagok kidolgozásában részt vettek

Arcképcsarnok és archívum:

Andódi Anna, Ábrahám Dávid, Bagi Otília, Bálint Violetta, Beer Noémi, Born Boglárka, Dér Lilla, Dorn Balázs, Fajszi Fatime, Faragó Vivien, Farkas Fanni Fruzsina, Farkas Péter, Fedor András, Fekete Anett, Fekete Fanni, Fogas Benjámin, Gábor Tamás, Hargitai Véda, Herpai Tamás, Horváth Ágnes, Horváth Bíborka, Huszár Mária, Jaksa Éva, Kabai Dániel, Kaptás Anna, Kávai Viktória, Kelemen Fanni, Kéri Éva, Kovács Fanni,Kondacs Renáta, Kostyál Kata, Králik Adél, Kulik Barbara, Lajkó Borbála, Lévai Janka, Mészáros Réka, Mikházi Mónika, Miszlai Dorina, Nasz Eszter, Pálfi Antónia, Pataki Katalin, Peic Rita, Racskai Ágnes, Rajsli Dália, Simon Tamás, Stadler Dalma, Szász József, Széll Bertalan, Tamási Eszter, Tápai Ramóna, Varga Alexandra, Vereczkey Katalin, Vetró Adrienn, Zsebi Soma.

Bibliográfia:

Racskai Ágnes, Ragadics Fanni

Ranschburg Pál kiállítás:

Regényi Enikő, Nagyné Schiffer Csilla, Szaffner Gyula, Teleki Szidalisz

Ranschburg Pál emlékséta:

Horváth András Áron 

Angol fordítás:

Debreceni Kitti, Egyed László, Fekete Viktória, Fülöp Luca, Nagy Alex, Oláh Sándor, Sipos Anita, SZOFT – Szabadúszó Fordítók és Tolmácsok Egyesülete

Pszichológus hallgatók mondták

Személy szerint nálam elérte az oldal a célját, hiszen rengeteg új és érdekes információval találkoztam, amiket magamtól lehet, hogy sosem ismertem volna meg.

Bagóczki Ramóna

A weboldal nagyon átlátható, modern, tartalmilag követhető, érthető. A különböző design megoldások és képek, történeti séták, játékok mind hozzásegítenek ahhoz, hogy az oldal érdekes legyen. Nem egyhangú leírása a történelemnek, hanem ellenkezőleg, színesen segít abban, hogy el tudjuk képzelni, hogy milyen lehetett a magyar pszichológia múltja.

Bálint Bea

A dizájn nagyon jó, a navigáció egyszerű, a keresés jól működik, a tartalom pedig érdekes. Mindent összevetve, tetszik az oldal!

Beke Virág

Az oldal kiválóan és korszerűen mutatja be a hazai pszichológia kialakulásának, intézményesülésének, politikai rendszerekkel való kölcsönhatásának történetét. Az Arcképcsarnok és az Archívum nemcsak a pszichológiatörténet iránt érdeklődő laikusok, hanem a pszichológia szakos hallgatók és a kutatók számára is rendkívül hasznos tájékozódási felületté válhat.

.

Bittó Anna

Szerintem szuper lehetőség ez a honlap, mind laikusoknak, mind hallgatóknak, mind pedig oktatóknak, mert ahogy egyre jobban belemerültem, úgy jöttem rá, mennyire keveset tudok a magyar pszichológia történetéről, így abszolút hiánypótló.

Guoth Eszter

Az oldal egy nagyon egyedi feladatot lát el; mégpedig, hogy egy helyen, rendszerezve szolgáltat információt a magyar pszichológia történetéről és nagy alakjairól.

Kónya Laura

Az oldal hiánypótló és rengeteg érdekes, hasznos információt ad.

Márton Emese

Összességében jónak találom az oldal megjelenését és funkcióját, az egyetemi oktatás része is lehet. A formavilága nekem szimpatikus, olyan mintha egy modern kiállításon sétálnánk.

Mihály Nikoletta

Az információkat könnyen meg lehet találni. Az információk, tartalmak érthetők, lényegesek, érdekesek. Egyszerű a felépítés és következetes.

Norina Gábor

Örülök, hogy most már van ez az  oldal, amely ilyen részletesen és izgalmas módon mutatja be a magyar pszichológia nagyjait és legfontosabb eseményeit. A végén levő játékos rész kifejezetten tetszett.

Rovó Zsanett

Miközben olvastam, olyan érzésem támadt, hogy akármilyen kérdésem is legyen a jövőben a magyarországi pszichológia történelmével kapcsolatban, biztosan ezt az oldalt fogom felkeresni, mert aprólékos és alapos tájékozódási lehetőséget nyújt.

Tóth Orsolya

Nagyon szép és igényesen megszerkesztett oldal, rengeteg tudományos és érdekes leírással. Bármit könnyen meg lehet találni, amit keresünk, és a játékokkal a tanulás is szórakoztatóvá válik.

Török Ábrahám