Informatikatörténeti Kiállítás

Agora

A Szent-Györgyi Albert Agora Szegeden

A Szent-Györgyi Albert Agora Szegeden

A hely jelentősége

A Szent-Györgyi Agora Szeged tudomány népszerűsítő közművelődési intézménye. Itt található az a világszínvonalú állandó informatikatörténeti kiállítás, amely több magyar, illetve szegedi vonatkozással is rendelkezik. Központi téma Neumann Jánosnak, a „von-Neumann architektúrájú” számítógép megteremtőjének a bemutatása. Emellett megismerhető a matematika professzor Kalmár László munkássága, aki a szegedi egyetemen életre hívta a Kibernetikai Laboratóriumot, amelyben 1964-ben már számítógép működött. Kalmár professzor munkatársa volt Muszka Dániel, aki 1956-57-ben megalkotta az első magyar robotállatot, a „Szegedi Katicát”.  Mindez arra mutat, hogy az 1960-as években világszínvonalú kibernetikai- robotikai teljesítmények születtek Magyarországon, nagy részben a szegedi egyetemen.

A hely története

A modern architektúrájú Agorát, a második és harmadik emeletén látható infromatikatörténeti kiállítással együtt 2013-ban adták át. A kiállítást Neumann János lánya, Marina von Neumann-Whitman nyitotta meg, és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által üzemelteti. A kiállításon megtekinthető a ma is működőképes Katica eredeti példánya. Pszichológiai vonatkozás, hogy a robotállat ötlete a szegedi egyetemen dolgozó pszichológus, Király József ötlete volt és a pavlovi feltételes reflex modellezésén alapult. Muszka Király ötlete alapján kezdett a munkához.  A tanítható viselkedésű Katica követni kezdte a fényforrást ha rávilágítottak, és ha eközben furulyáztak, akkor villogott a szemével. A két inger együttes alkalmazásával egy idő után a Katica már csak a furulyaszóra (feltételes inger) is megindult. Reagált az érintésekre is: ha egy pettyéhez értek megállt és morogni kezdett, ha megsimogatták a hátát, abbahagyta a morgást. A Katicát bemutatták az 1958-as Budapesti Nemzetközi Vásáron, ahol Kádár János is megtekintette a szenzációnak számító robotot. A Katica olyan színvonalú mérnöki alkotás, amely még ma is elismerést vált ki: 2011-ben a londoni Science Museum robotikai kiállításán beválasztották a tizennégy legjobb robot közé. Muszka később Kalmár Lászlóval együtt 1962-ben megalkottak egy humanoid női robotot, amely a Szegedi Szabadtéri Játékok látogatóit igazította útba, húsz kérdésre négy nyelven válaszolt. 

További képek

Források

A szegedi robotmérnök
https://inno-anno.blog.hu/2020/07/30/a_szegedi_robotmernok 

Képes Gábor- Álló Géza (2013). A jövő múltja – Neumanntól az Internetig. Az informatikatörténeti kiállítást bemutató magyar-angol kétnyelvű könyv. Részlet:
https://njszt.hu/sites/default/files/document/2019/jovo_multja_web_kivonat.pdf 

Egy tudós életkezdése. Dr. Muszka Dánniel.  Mátyus Alíz beszélgetése Muszak Dániellel. Szegedi Művelődés, NMI.hu
https://adoc.pub/egy-tudos-eletkezdese.html 

 Képek
https://hu.wikipedia.org/wiki/Informatikat%C3%B6rt%C3%A9neti_Muze%C3%A1lis_Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny
https://inno-anno.blog.hu/2020/07/30/a_szegedi_robotmernok
https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/elhunyt-muszka-daniel-a-szegedi-robotkatica-megalkotoja-641842/
https://inno-anno.blog.hu/2020/07/30/a_szegedi_robotmernok